Loslaten Jan Bommerez

Loslaten en ‘schaduwwerk’

 

maandag 6 december 2021
Jan Bommerez

We hebben allemaal een lichtzijde en een schaduwzijde. Het is gewoon deel van mens zijn in een dualistische wereld. Misschien weet je al een en ander over ‘de schaduw’ – bijvoorbeeld dat het iets is dat door Carl Jung onder de aandacht werd gebracht – maar mijn ervaring is dat er over het onderwerp veel misverstanden bestaan. Laten we er eens samen naar kijken.

Ego en schaduw


Wat we het ego noemen is ons zelfconcept. Het is niet wat we zijn maar wat we – grotendeels onbewust – geloven dat we zijn. Ons zelfconcept wordt gevormd in relatie tot andere mensen door een proces dat ‘socialisatie’ heet. Socialisatie is het proces waarbij je waarden van je familie en cultuur integreert. Daar horen dus ook concepten bij over ‘goed’ en ‘kwaad’, over ‘acceptabel’ en ‘onacceptabel’… Als kind leer je algauw dat je beloond wordt voor sommige dingen en afgewezen voor andere dingen. Wat ‘onacceptabel’ is kunnen we dus maar beter niet uiten want dat leidt tot afwijzing en pijn. Onze overlevingsstrategie is om die dingen diep weg te stoppen. We scheppen zo een innerlijke scheiding tussen wat we van onszelf accepteren en wat we van onszelf afkeuren of ontkennen. Alles wat we van onszelf verwerpen is wat bedoeld wordt met ‘de schaduw’.

De schaduw wil gezien en geheeld worden


Omdat innerlijke verdeeldheid niet onze ware aard is zal er altijd een natuurlijke neiging zijn in de richting van heelheid. Die neiging tot heelheid staat echter loodrecht tegenover de neiging om delen van onszelf te onderdrukken omdat ze ‘niet acceptabel’ zijn. Wat we niet in ons bewustzijn willen laten komen maken we onbewust door het diep weg te stoppen. Waar stoppen we die dingen? In ons lijf. Je zou in grote lijnen kunnen stellen dat ons lijf ons onderbewuste is. De schaduw helen kan alleen als je eerst accepteert dat je een schaduw hebt en vervolgens als je ook bereid bent ernaar te kijken. Je dient daarbij ook genoeg mededogen te hebben voor hoe je jongere zelf

Je hebt naast een fysiek lichaam ook een soort ’emotioneel lichaam’


De vloeistoffen in ons lichaam zijn samen met de zenuwbanen de brug tussen ons lichaam en onze mind. We bestaan voor 60-70% uit water. Het lichaamswater is de geleider voor de energiesoorten in ons lijf, inclusief de emoties. Emoties hebben een energetische kant en een chemische kant. Beide reizen via de vloeistoffen. Het bindweefsel is overal aanwezig in ons lijf – ook in en rond de organen – en het bestaat voor 80% uit water. Het is vooral in het bindweefsel dat we oude onverwerkte emoties opslaan Ons gevoelscentrum zit in onze buik achter de navel. Daar bevindt zich in Oosterse termen de ‘navelchakra’ die overeenkomt met het waterelement. De navelchakra wordt gelinkt aan de maan die zorgt voor ebbe en vloed. Het is vanuit de buik dat de emoties opstijgen en zo ons denken beïnvloeden, tenzij je in staat bent om in ‘neutraal’ te blijven d.w.z. gecenterd in het hart. Tachtig procent van alle informatie die door de zenuwen reist gaat opwaarts van het lichaam naar de hersenen. Twintig procent gaat van het hoofd terug naar het lijf en dat houdt de mogelijkheid in om aan zelfregulering te doen zodat de emoties niet alleen bepalen wat je doet of niet doet.
Het emotioneel lichaam is een soort buffer die psychologische schokken opvangt en zo ons hart en zenuwstelsel beschermt. Het wordt alleen een probleem als we de emotionele energie daarna niet leren loslaten.

 

Wat doen onderdrukte emoties met ons lichaam?


Het woord ’emotie’ is afgeleid van het Latijnse werkwoord ’emovere’ wat ‘naar buiten bewegen’ betekent. Emoties willen van nature uitgedrukt worden. Als ze niet uitgedrukt of losgelaten worden laten ze zich kennen door voor pijn en ongemak te zorgen. Zo ontdekte dr John Sarno dat de meeste rugklachten gerelateerd zijn aan onderdrukte boosheid en onderdrukte woede. Later besloot hij dat bijna alle chronische pijn te maken heeft met onderdrukte emoties. Jung is degene die de ‘schaduw’ onder de aandacht bracht. De schaduw wil gezien worden en wil geheeld worden.

 

Wil je aan je eigen heling werken?


Als je wilt leren wat je voor jezelf kunt doen om chronische condities die te maken hebben met onverwerkte pijnlijke ervaringen te verzachten zou je net als Marieke, Jolanda, Natascha en duizenden anderen profijt kunnen hebben bij de oefeningen van de onlinecursus ‘Leren loslaten’.

  • Wat een fijne oefeningen, direct toepasbaar. Spanning die ik in mijn nek en hoofd blijkbaar opsla kon ik beetje bij beetje loslaten waardoor mijn hoofdpijn verminderde. Ik ga zeker graag de hele training doen. Hartgroet, Marieke
  • Heerlijk om te voelen dat je dit kan, er zit bij mij zoveel verstopt dat ik toch de hele cursus wil gaan volgen, na deze 3 proefsessies gaat het al een stuk beter met me, op de een of andere manier, dus ik ben er heel tevreden over, liefs Jolanda
  • Fantastische oefeningen om te doen. Ik heb meteen de hele cursus gekocht en kan niet stoppen. Heel fijn om zo concreet opdrachten te krijgen om te oefeningen maar ook de uitleg erachter vind ik heel fijn. Dankjewel! Natascha

Er zijn in totaal 33 lessen waar je een volledig jaar kunt mee oefenen. Om uit te testen of deze training met praktische oefeningen om te leren loslaten je aanspreekt of niet, kun eerst je 3 gratis lessen aanvragen. Surf daarvoor naar:

https://www.lerenloslaten.com/3-gratis-lessen/

Ik ben benieuwd naar de resultaten die jij ervaart!

Hartegroet
Jan Bommerez

 

Scroll naar boven